ESSÄ

Essä

Terrence Malick och tystnadens hemligheter

När Tree of Life nådde västvärldens biografer 2011 titulerades Terrence Malick »den frireligiöse filmmakaren« på olika kultursidor till följd av filmens existentiella och andliga frågeställningar. Inget kunde vara mer förenklat, och orättvist. Malicks sparsamma filmkatalog har under fyra decennier behandlat teman som är allt annat än svartvita: kolonialism, krig, ekonomisk demokrati och vapnets förförande berusning och makt.


Thanksgiving: Vem tackar vem? Och för vad?

Den fjärde torsdagen i november varje år firar USA Thanksgiving. Tacksägelsedagen. År 2015 infaller traditionen den 26 november. Med anledning av historieprofessor Lars Trägårdhs artikel »Därför borde vi fira Thanksgiving också i Sverige« är det nödvändigt att förmedla några ärr och minnesmärken från ett USA som fortfarande väntar på att den amerikanska konstitutionen – och tacksägelsens »öppenhet och sociala värme« – även ska inkludera dem. Men visst har Trägårdh rätt: Thanksgiving är troget sitt sociala och politiska arv.


»Den glömda byn.« Om John Steinbecks glömda mästerverk.

Mitt under brinnande världskrig nådde en säregen och poetisk dokumentärfilm USA:s biosalonger: The Forgotten Village. En tidlös dokumentär av Herbert Kline och Alexander Hammid baserad på John Steinbecks bok med samma namn.


Angola och doften av nybryggt kaffe. Om en nation som kliver in i medelåldern.

Den 11 november 2015 fyllde Angola 40 år som självständig nation. Men det var en lång väg till födelsen, till ett fritt liv. Och om livmodern var en 500 år utdragen kolonial natt så kom Angola att spendera hela sin barndom – ja, ända fram till vuxen ålder – i inbördeskrig. Hon var krigsherre, internflykting, gerillakämpe, maniokbonde, chaufför, student, döende. Allt i en och samma kropp.


Vattenfall fast i storslagen självbild

Det är bråda dagar för Vattenfall. Den senaste smällen har sett en nedskrivning av energijättens tillgångar med över trettio miljarder – 17 miljarder knutna kring svensk kärnkraft och 15 miljarder kring tyskt brunkol. Inalles har Vattenfall under de senaste sex åren gått miste om närmare 127 miljarder i dåliga affärer.


Fotboll är politik


Fotbolls-VM var inte bara en perfekt tidpunkt för att njuta av bra fotboll, det var även en chans – jag menar, hela världen talade ändå fotboll – att läsa mer om fotbollens politiska sidor. I en uppsluppen och snabbskriven artikelserie blev det presidenter som åkte och såg på fotboll och föll, skoindustrins förmåga att påverka världens mäktigaste landslag och dödliga självmål.


Alla vill till Mörkrets hjärta

Många floder leder till Kongo. Inte minst inom litteraturen. Enskilda vita européers behandling, förnedrande politik och mord av kongoleser och utnyttjande av ett lands naturtillgångar finner många titlar bland bokhyllorna. Vad är den samlade tendensen? Ofta mallen för en förlorad värld där kongoleser spelar alltjämt birollen i sitt eget nationsbygge. Huvudrollen är till synes evigt vigd åt multinationella gruvbolag, legosoldater, inbördeskrig. Ett och annat mordfall.



JFK: USA:s största gåta

Det är 50 år sedan USA:s president John F. Kennedy mördades i Dallas inför öppen ridå och omvärldens kameror. Officiellt var orsaken tre skott från ett fönster i en närliggande lagerbyggnad. Den förre CIA-medarbetaren Lee Harvey Oswald förblir än i dag den officiella mördaren. Varför är det så när geopolitiska tendenser pekar i helt andra riktningar?



Klas, cancern & döden

Klas Ingesson, fotbollsspelaren, har avlidit i sviterna av sin cancersjukdom. Han blev 46 år. Det är ingen ålder för någon men för den med barn i knatteåldern innebär det först och främst att familjen måste ställa in sig på att lida länge efter det att sjukdomen till slut krävt den sjukes liv.



Sömnens kraft

I SVT:s förnämliga öppna internetarkiv går det att famla sig fram till tv-serier som en gång i tiden gjorde ett djupt intryck. Kanske vet du inte varför, men något i tonen fick dig att ligga sömnlös och fundera. För mig tog det lång tid att – som tonåring – börja tro mig begripa kärnan i Tomas Alfredssons tv-serie Soldater i månsken.



Fortsätt slåss för kollektivet, Stefan!

Många minns sommaren 1994 som varm och fantastisk. Ja, jag såg också matcherna om nätterna och drömde om att få bli näste Romario eller Luis García under dagarna. Men mest ville jag nog besitta förmågan att inte behöva tänka alls: min far Stefan hade dagen innan min skolavslutning gått bort i cancer och fick aldrig uppleva någon varm och fantastisk VM-sommar, än mindre någon mer sommar överhuvudtaget.


Jag och e-boken

Boken och jag är en kärlekshistoria. Inte som den där om Julia och Romeo, den här är evig ... Boken är en kärlekshistoria för många. Doften av en bok, känslan av att öppna den, ställa in siktet på första stycket, kanske studera baksidan och bokryggen innan du börjar.


Rötter och kultur

Artister som hänger sig åt rastafaris ickevåldsfilosofi har ofta trätt fram ur militära samhällen, ur repressiva kolonier eller stater beväpnade till tänderna. På Jamaica, såväl innan som efter självständigheten från Storbritannien, präglas politiken alltjämt av instabilitet, våld och förföljelse av sociala minoriteter. Däribland rastas, kvinnor och hbtq-personer. Den kanske mest intressanta zonen för politiskt medveten rootsreggae i dag är det koloniserade Karibien.

Tony de Brum – fredsduvan bland hökar

Marshallöarnas utrikesminister Tony de Brum är inte bara en skarp förkämpe för global nedrustning, han sätter även fingret på länken mellan klimatförändringar och militär upprustning i en tid då förespråkande av global nedrustning knappast kunde vara mindre politiskt sexigt. 2015 fick han det alternativa fredspriset, Right Livelihood Award.


Angolas hundar

Mindre bokförlag med begränsade ekonomiska muskler har berikat svenska boklådor genom att ge ut framstående författare från nutidens Angola. När någon nämner Angola i dag talas det mest om dyra hotellnotor, nordamerikanska bolags årsprofiter eller röjda minfält långt från händelsernas centrum.



Joan Didions »Salvador«

Joan Didion tilldelades inte Nobelpriset i litteratur 2013. Novellisten Alice Munro blev i stället den lycklige det här året. För mig kan Didions författarskap liknas med en bekantskap som växer sig starkare och färggladare med åren. Didion har likt få andra 1900-talsförfattare levererat litteratur inom så många olika sfärer: prosa, essäer, kulturartiklar, framför allt litterära reportage.



Eduardo Galeano torkar Latinamerikas tårar

I Uruguays huvudstad Montevideo har mycket hänt. Berättas det. Och syns det. Staden har sedan militärdiktaturens fall på 1980-talet vecklat ut sig till en oas. Den vidsträckta strand-promenaden upptas av varma energier, män och kvinnor som åser solens kretslopp i sällskap med sin termos och yerba mate.




Litterära träsk

Filmaren och författaren Kristian Petri skriver i en essä om sin fars död i Dagens Nyheter hösten 2011 om bokprojektet som senare mynnade ut i den 83-sidiga bokpärlan Träsket. I DN-artikeln beskriver Petri en person som tränger in i en författares lägenhet, en bitter, missunnsam författare som snokar, kopierar och stjäl.



Vikten av flera röster

Paul Frigyes bok om Jan Guillou fick aldrig någon riktig chans. Men var det Jan Guillous förträffliga argumentation och motbevisning som stod för nådastöten eller fick han hjälp av en räddhågsen och nöjd kritikerkår?



Tolstoj & Krim

Dagens krig på Krimhalvön är som ett eko av Leo Tolstojs krigsromaner, och omvärlden kan lära av dennes insikter och vittnesmål. Krimkriget 1853–1856 ritade om den geopolitiska kartan och bidrog till det Ottomanska rikets seglats mot kollaps och de västeuropeiska ländernas växande självförtroende gentemot den stora grannen i öst. För Ryssland kom förlusten att bli ett svårläkt sår, inte minst för eliten.


Det kalla rikets mästare

Senvintern 2012–2013 seglar en döende meteorit in över Sibirien. På sin väg in över Uralbergen och nedslagsplatsen i miljonstaden Tjeljabinsks utkanter lämnade rymdstenen en utdragen svans efter sig. I början av Vladimir Sorokins nya roman »Snöstormen« befinner sig läsaren i en värld omringad av snö och karg tundra. Ett kallt rike. Det är som om romanen lyckades förutspå verkligheten. Visste Sorokin att en meteorit var i antågande?


Månkolonialismens början

Vem vill inte ha en egen måne? Att landa på, studera genom stjärnkikare, bygga sin diktsamling kring. Privatiseringen av rymden står inför möjligheten att blomma ut i sin fulla vidd. Under sin första mandatperiod begärde USA:s president Barack Obama medel ur statskassan för att göda kommersiella intressen i rymden. Utsikterna ser överlag goda ut: investerare som Google, Boeing, Virgin, Avatar-regissören James Cameron och allehanda gruvbolag har pumpat in dollar i rymdprojekt som antingen ska bedriva rymdturism eller storskalig gruvdrift på månen eller asteroider.