BOKUTDRAG

Gibbons familjeranch låg i nordvästra Nebraska och var ett med prärien. Beth och Harold Gibbons trivdes bra och levde av sin mark. Men måndagen den 18 maj 1992 förändrades allt. Det var då Harold plötsligt insjuknade, utan minsta förvarning. Några år dessförinnan hade de blivit grannar med en urangruva. Fanns det ett samband mellan »de gula kakorna« och Harolds hälsotillstånd?



Indonesien, Saudiarabien och wahhabismens framfart

ARKIPELAGEN Till skillnad från Saudiarabien, som genom åren finansierat och skyddat globala terrornätverk, har Indonesien överlag hindrat radikala strömningar från att inta någon verklig plattform innanför sina gränser. »Indonesien skulle förvandlas till en tiggare i stället för dagens asiatiska tiger om de gav efter för chauvinistisk muslimsk fundamentalism. Det är folk här medvetna om«, skrev den framlidne och kontroversielle journalisten Christopher Hitchens.


Urewera (Och om när Frankrike sänkte Greenpeace i Nya Zeeland)

AOTEAROA Nya Zeeland, eller Aotearoa som det avlånga vita molnets land även kallas, är en utropad kärnvapenfri zon granne med en av planetens mest radioaktiva regioner: Franska Polynesien. Det var också här, i Aucklands hamn, som franska agenter med sin regerings goda minne, placerade sprängladdningar ombord på Greenpeace fartyg. Och det var längs samma kust som oljefartyget Rena gick på grund 2011. Hur mycket är ansatsen till solidaritet och kritik mot fossila bränsleidustrier egentligen värda?


Lissabons hetta

PORTUGALS VINTER Valet i Portugal innebar ett nederlag för de krafter som lett ett av Europas »eurooffer« genom ett socialt och ekonomiskt stålbad. Men demokratin fick aldrig segra: landets president har, med stöd från Bryssel, deklarerat att Portugal inte kommer att få en regering som går emot sparpaketspolitiken, eller är kritiska till Nato. På samma sätt – men med politiska fångar, censurerad press och kolonier i södra Afrika – styrdes Portugal under stora delar av 1900-talet, under António Salazars vakande öga. Den nuvarande krisen vittnar om en »Salazarismo 2.0«, en brunpolitisk kvarleva som inte vill släppa taget.


En annorlunda teaser: »Ramonas natt« - ekon från Wyomings sociala baksida


INFERNO: USA:s RESA FRÅN HÄRDSMÄLTA TILL KOLRUSCH 03.42. Ramona kan inte sova. Hon röker en handrullad cigarett och dricker kallt kaffe i gruvstaden Gillette, Wyoming. Amerikanska västern. Oklart varför hon är här. Ramona och hennes katt, Molly May. Något väntar de på, oklart vad. [Missa inte Klas Lundströms bokserie om USA:s energipolitik, i vilken den sanna berättelsen om Ramona och Molly May ingår.]


Med kniven mot strupen i Bogotá

BOLÍVARS AMERIKA Det är nyårsafton och jag befinner mig i Bogotá för att skriva om frisläppta Farc-fångar och en utbruten politisk istid mellan Colombia och Venezuela. Jag antecknar stoff till en text sittande på trottoaren och andas behaglig skymningsluft.En man med fransade kläder och härdad och påverkad uppsyn anländer som ett yrväder i december. Mannen ber om några slantar till mat. Jag beklagar att att jag inte har något på mig och faller tillbaka huvudet ned över anteckningarna. Mannen gör en långsam men olycksbådande rörelse, drar kniv och rycker bryskt tag om min hals.


Döden längs fotbollens sidlinje

SKOTTET I MONTEVIDEO Den 4 mars 1918 skjuter sig fotbollsspelaren Abdon Porte med ett pistolskott i hjärtat. Platsen är mittcirkeln på fotbollsplanen. 1950 förlorar Brasilien VM-finalen mot Uruguay och dömer målvakten Moacyr Barbosa till en tillvaro som levande död. I VM 1994 gör Colombias Andrés Escobar självmål i en match mot värdnationen USA. En vecka senare var han död.


Vid sojafronten intet nytt:

Om hur vi äter upp Amazonas regnskogar

AMAZONAS I brasilianska Amazonas, i delstaten Pará, råder djungelns lag. En lag stiftad av några få starka aktörer med kortsiktiga intressen som prioriterar marknaden framför människan och naturen. En ordning som Amazonas människor, djur och natur tvingats rätta sig efter.


Borneos elfte timme

ARKIPELAGEN »Det här är palmoljeregioner«, förklarar Nuzran Aldhanï och syftar på östra Kalimantan, indonesiska Borneo. »Häromkring finns redan många fabriker och planer på fler hör man om överallt. Palmolja är framtiden.« Men palmolja är dess värre inte Borneo enda huvudvärk, även kolgruvor hotar en av världens viktigaste urskogar och dess invånare. Varav några saknar en röst på klimatmötet i Paris: solbjörnar och orangutanger.


Öknen har ingen ålder

DEN HÄR PLATSEN FALLER SAMMAN Kommer Sverige att erkänna Västsahara eller fortsätta blunda för Marockos ockupation av inrikespolitiska skäl, för att få Marocko med på tåget när det gäller unga marockaner som lever som hemlösa i svenska städer. Klart är att västsaharier lidit i sviterna av snart 40 års kolonialism – men Muhammed Lamine kommer aldrig sluta att tro på frihet. Han var 32 år när jag träffade honom i de västsahariska flyktinglägren i södra Algeriet. Han fick möjligheten att utbilda sig i Libyen. Det här är hans historia.


Kaffe på blå bergens tak

BADLANDS Stämningen i Cedar Valley är kvävd och gravliknande. Den påtagliga sorgen har planterat sig i människors blickar. Invånare hälsar med vaksamma och reserverade nickar, öppnar sig med stor möda. Unga män vandrar uppför stigen till den övergivna kaffefabriken och bergen bortom den med säckar fyllda med kaffebönor och macheter i händerna. Ynglingarna, som vandrat i fem, sex timmar från bergens högsta odlingar, har något vilt i blicken, som om de helt förlorat sig i bergen och ännu inte återvänt därifrån.




PER-OVES SISTA RESA Frilansfilmaren Per-Ove Carlsson skulle skildra den glömda världens rebeller, och hoppades att det exklusiva materialet skulle ge honom hans efterlängtade journalistiska genombrott. Han såg en fast anställning på Sveriges Television hägra vid hemkomsten. Pengar var givetvis ett problem, men bara ett värdsligt sådant. Inget som kunde dämpa entusiasmen. Den inneboende viljan att berätta hade han haft länge. Likaså längtan efter äventyr, att se vad som fanns bortom det välbekanta. Men det hela blev i stället Per-Oves sista resa.


Bali: Paradiset som föddes efter ett av 1900-talets värsta massmord.

ARKIPELAGEN Hur gick det till när Bali tog klivet från stenhårt kastsamhälle till leende turistparadis via massmord och politiska statskupper? En inbjudande filt har täckt över blodstänket och de element som stör turistdrömmen hålls helt enkelt borta från det andliga paradisets kuliss.


Ett odödligt reportage

DÖDEN Kalhyggets nybildade gyttjepölar bjuds upp till dans av nordliga kastvindar. Pölarnas bruna vatten bär ännu på minnen från reslig skogen, nu endast döende minnen på en äng ännu anfrätt av vinterns sista andetag. De djupa vecken i marken har orsakats av skogsbolagets fyrhjulsdrivna fordon, de olika ändarna av hjulspåren liknar små hamnar som transporterar varor och passagerare mellan sig. Kalhyggets stämning för tankarna till färjkarlen som transporterar själar mellan livets rike och dödens strand. Färjkarlen ror stillsamt ekan över lugnt vatten; det är mörkt men ännu inte natt, ljud hörs men ändå härskar tystnaden.